Eu și Danteri

Bine te-am găsit. Sunt Erika și m-am născut în Republica Moldova. Am copilărit într-o familie în care pasiunea pentru lucrul de mână ne-a unit. Bunica a fost meșter popular în arta broderiei, experimentând diferite tehnici de lucru, iar mama este designer vestimentar, aplicând pasiunea ei pentru tricotat și croșetat în acest domeniu. Am crescut cu poveștile acului și încet încet a devenit pasiune și pentru mine. E foarte relaxant, iar satisfacția de a crea ceva deosebit doar cu un ac și un fir de ață este nemărginită.

M-am mutat în România, în Sighetu Marmației, acum 6 ani. Aici a luat naștere DANTERI din acea pasiune moștenită și din dorința de a împărtăși povestea rochiei croșetate.

Ador lucrurile vechi, făcute manual, pe care le și colecționez. Acestea au suflet, au o poveste în spate, plină de emoții, trăiri, fericire, suferință și zeci de încercări și eșecuri. Ador florile, în special orhideele. Am o colecție de peste 100 de orhidee asiatice, care mă inspiră prin combinația de culori.

Danteri - Povesti din dantela - Rochii din dantela crosetate manual

Amintiri

Croșetul este instrumentul care îmi aduce aminte de cele mai frumoase momente cu bunica mea. Încă de când eram copil, ea m-a învățat să construiesc forme tridimensionale cu acul și ața. Întotdeauna m-au fascinat tehnicile de lucru învățate din generație în generație și poveștile bunicii. De multe ori, în timp ce croșetez deapăn amintiri legate de ea. Încă mai simt emoția din vocea ei și mirosul cărților vechi din camera în care stăteam împreună.

Danteri - Povesti din dantela - Rochii din dantela crosetate manual

Provocări

Cu timpul, am dobândit tehnici noi de lucru, perfecționându-mă în acest domeniu. Am descoperit dantela irlandeză, care se lucrează tot cu acul de croșetat, și dantela venețiană, care se construiește cu acul de cusut, ambele fiind o mare provocare pentru mine.

De asemenea, fost o mare provocare să mă alătur Uniunii Meșterilor Populari din Republica Moldova, în care sunt membru din 2002 și Organizației Internaționale a Danteliștilor (OIDFA), în care sunt membru din anul 2020.

Danteri - Povesti din dantela - Rochii din dantela crosetate manual

Povești din dantelă

Sunt pasionată de lucrurile vechi făcute de mână care, dacă ar vorbi, ar putea spune povești întregi despre viață. Ele ar putea povesti istoria generațiilor noastre. Mi le imaginez cum s-au bucurat sau au plâns împreună cu strămoșii noștri. Pentru mine, aceste obiecte au suflet și au emoția mâinilor care le-au îngrijit.

Îmi doresc să transmit mai departe emoția și amprenta trecutului și să aduc rochiile într-un context contemporan, ca fiecare femeie să audă ce îi șoptește rochia pe care o poartă.

Natură și culori

Încă de pe la 3-4 ani mă pierdeam în pădurea din spatele casei, la cules de flori. Îmi plac la fel de mult și acum, iar din două pasiuni, croșetatul și florile, s-a născut o nouă viziune, un nou proiect: vopsirea firelor de croșetat, folosind pigmenții din petalele florilor. Astfel, reușesc să redau culoarea naturii pe firele de mătase, bumbac și lâniță.